Bir Tutkudur Acer 6930G
Merhabalar ben Doğan, şu anda yazdıklarımı emektar laptopum olan Acer Aspire 6930G den yazmaktayım. 15 seneyi deviren bu yaşlı delikanlı ile başımdan geçen maceramı yazmak istedim.
Takvimler 2008 yılının ağustos ayını gösterirken bir kamera güvenlik şirketinde işe girmiştim. Bu işten keyif ve zevk alıp hayatımı gayet rahat şekilde sürdürüyordum. Evde bilgisayarım olsa da yanımda bir laptop olması gençlik işte hem havalı gösterir hem de mobil olarak birçok işimi halledebilirim deyip laptop almak istedim. O zamanlar peşin para ile ürün almak hayal. Aralık ayında evkurun da tam popüler zamanları tuttum evkur yolunu. Acer ın birçok ürünü var ama modelini hatırlayamadığım bütçeme uygun bir cihaz aldım 1800 tl di. 6 taksit de ödeyecektim. Ama cihazda kapanma, resetleme, açılmama ve birçok sayamayacağım sorunlar çıktı. Teknik servisi ile baya bir cebelleştikten sonra 45 gün sonra değişim raporunu almayı başardım.
Evkur yolunu tuttum tekrar, Bu sefer dedim ödemesini düşünmeden en üst model ne ise onu alacağım dedim. Limit sıkıntısını aklımdan kaldırdığım anda seçebileceğim bir çok marka ve model arasından gene Acer ın fütüristik çalışmalarından olan iki model arasında kaldım.
6935G ve 6930G
Seçim
İki model arasında çok kaldım. 6935G nin multimedia dokunmatik paneli beni benden aldı. Ama öte yandan numaratik tuşları olmadığı için benim için zorluk olacaktı. 6935G ddr3 sistem olmasına rağmen işlevsellik bakımından ddr2 olan 6930G yi aldım.
Özellikleri;
Model No : ACER 6930G C2D T6600
İşlemci : Intel® Core# 2 Duo işlemci T6600 2.2Ghz
Bellek : 3 GB DDR2
Ekran Kartı : ATI Radeon HD 4650 1024MB DDR2
Ekran Boyutu : 16″
Harddisk : 320 GB
Günümüz
Zamanın yakışıklı ve hızlı bu genci yaşlansa da halen görüntüsü ile yarışabilecek olsa da artık eskisi kadar hızlı değil. Çok yaşlanmış artık günümüz çağının ardında kalmıştı. Yeni bir cihaz almak kolay ama bu ürün ile bir çok anımız var. 4 kere satmış olsam da her seferinde bulup geri aldım ürünümü. Birçok badire atlattık kendisi ile. Peki bana bu kadar iş hayatımda yardımcı olan evimi geçindirmeme yıllarca yardım eden bu eski dosta ne yapabilirdim.
Gerçekler
Öncelikle hayatımıza Windows 10 girdikten sonra mekanik diskler iş yapamaz hale geldi, hele ki bu disk 10 seneyi aşmış yorgun ve yaşlı bir disk ise.
Oyun oynamadığım için 1 gb lık ekran kartı halen işimi fazlası ile görüyordu.
T6600 model işlemcimiz mekanik disk ile aynı sorundan muzdarip, Windows10 da resmen bayıldı.
Wi-Fi kartımızda zamanında iş yapsa da Vdsl ve Fiber internet hızları arttığı için veri aktarımında yavaş kaldı. 100 mbps lik bir hız 18Mbps olarak geliyordu. Kısaca Patatese bağlamıştı.
Usb 2.0 arabiriminde veri transferi ise kurdeşen dökmeme ramak bırakıyordu.
Buraya kadar her şeyin bir çözümü vardı ama ram ddr2 olduğu için önümüzde yıkılması güç bir duvar olarak duruyordu. Aklımın bir köşesinde DDR3 olduğu için acaba 6935G yi mi alsaydım diyorum =)
UpGrade Zamanı 😉
Öncelikle cihazımın anakartının desteklediği en son watt ve soket yapısına bakarak alabileceğim en üst işlemciyi sipariş ettim. Şansıma 479 soket olan bu anakart en son çıkan işlemciyi destekliyor. “T9900 3.06 Ghz 6Mb ÖnBellek” Yurt içinde bulamadığımdan dolayı Çinden sipariş geçtim.
Wi-Fi kartımı sipariş edecektim ama günümüzün hızlı kartlarının arabirimi ngff olduğu için ve bu anakartda Mini Pcı Express çıkışı olduğundan dolayı ne yapabilirim derken bir baktım çinli arkadaşlar dönüştürücü adaptör yapmışlar. WiFi 6 AX210 BlueTooth 5.2 ye sahip bir kart sipariş geçtim.
Benim cihazımda zamanın devrimi sayılacak çok fazla özellik bulunuyordu. Belki zamanında bunlar düşünülmeyip farklı amaçlar için yapılmış olsa da şu anda bu cihazı yükseltmek için aranılan kan oldu. Bu cihazda deli gibi çoğalma ara birimleri mevcut. Bunlardan biride ExpressCard Yuvası. Usb 2.0 bariyerini bu yuva ile aştım. Nur topu gibi 3 adet usb 3.0 yuvam oldu ve artık bekleme sürelerim 3de 1ine indi =)
Bazen DDR2 olsun iyi ki almışım dediğim noktalardan biri cihazımda 2 adet harddisk yuvasının bulunması. Artık günümüz şartlarından CD/DVD kalmadığı için benim açımdan optik okuyucuya ihtiyaç kalmadı. Bunun yerine optik okuyucu çıkarıp yerine CADDY Kızak denilen bu aparatı takıp içine 1 adet daha harddisk takabiliyoruz. Bu şekilde 3 adet harddisk takabilecek duruma geliyor cihazım. Benim cihazımın optik okuyucu kalınlığı eski olduğu için 12.7 mm yeni sürücülerin 9.5mm
Şimdi sıra bu disk yuvalarını yeni hızlı depolama alanları ile doldurmakda. Ana disk yuvasına 250 lık bir SSD aldım, ikinci yuva ve Optik okuyucu yuvalarına 1 TB lık 2 adet HDD alıp taktım. Bu aldığım 1Tb lık HDD leri RAİD 0 yapıp okuma yazma hızlarını yükselttim. Bana toplamda 2 tb alan yetiyor işim gereği. Sizler 2+2 de takabilirsiniz denedim sorunsuz çalışıyor. HDD lerin 7200Rpm ve 128 Mb tampon bellekli olmasına özen gösterin.
Zurnanın Zırt dediği yüklü miktarda para nasıl harcanıra hoşgeldiniz =)
4 gb ram bariyerini nasıl aşabiliriz diye kara kara düşünürken karşıma bu ürünler çıktı. Ya bu çinliler nasıl bu kadar çözüm odaklı oluyor şaşırıyorum bazen. Mutlu olmuşken fiyatları görünce sanki bebeğin ağzına limon sürdüğünüzde ki verdiği tepki ile ekran baka kaldım. LA BU NE!
4+4= 8 Gb yapabildim ama halen içimin ateşi sönmedi çok para yaw =)